torsdag 25. august 2011

Følg med i dag!

Da er jeg hjemme fra skolen igjen. Og maten har fått synke litt, mens jeg også har fått gjort alle lekser ferdig slik at jeg har hele kvelden for meg! Det anbefaler jeg også dere lesere og gjøre - altså, få gjort unna ting dere må!



På NRK i kveld klokka 19.45 sendes det en dokumentar om kronprinsparet som heter "Bryllupstalen". Men det slutter ikke der! Klokka 21.40 sendes det en dokumentar på TV2 der Thomas og Harald fra "Senkveld" intervjuer Kronprinsparet på hytta deres.






Har du feiret dagen? Er det noen som har vært i Domkirken eller utenfor?
Jeg har ikke fått feiret noe spesielt, men feiret med middagen. Det ble marinerte Scampi rullet i spekeskinke og pitapizza! Nam nam! :) 


Ha en fin kveld! Kos dere med TV'titting! Det skal jeg :)


Klem fra Ellen
GRATULERER SÅ MYE MED 10 ÅRS BRYLLUPSDAG, KJÆRE KRONPRINSPAR!

Tre ganger HURRA - HURRA - HURRA!
Da er dagen her. For ti år siden giftet vårt kjære kronprinspar seg.



Jeg har litt problemer med PC'n min om dagen. Den er fryktelig treg! Men dere er hjertelig velkommen til å se på innlegget mitt fra Kronprinsparets sin bryllupsdag i 2010. Trykk her!


Jeg ønsker vårt kjære Kronprinspar til lykke på den store dagen og håper dere får hvert fall 60 like fine år!

Ønsker dere andre en riktig god dag!

Klem fra Ellen

onsdag 24. august 2011

Brudevalsen


... Som varte så alt for lenge!

I intervju med Fredrik Skavland etterbryllupet ble det snakk om brudevalsen. Kronprinsparet hadde nemlig glemt å si ifra til orkesteret hvor lenge de skulle spille. Jeg kan huske kronprinsparet hvisket noe til hverandre under valsen. I intervjuet kom det frem at Kronprinsessen skulle ha spurt Kronprinsen hvor lenge dansen skulle vare. 




De hadde tydelig øvd. Kroppene var stive og trinnene helt perfekte. De hadde øvd i ballsalen på slottet mange tirsdager før bryllupet sammen med en vennegjeng. Disse vennene fikk også prøve seg utover kvelden. Etter at alle hadde stått å sett på det nye kronprinsparet en stund var Dronning Sonja og Sven O. Høiby de første som gikk ut på dansegulvet. Like etterpå var også Kong Harald i gang med å danse med Mette-Marits mor, Marit Tjessem. Etter disse fylte bare gulvet seg opp og tilslutt var det veldig trangt om plassen!




Ønsker alle en riktig god kveld!

Klem Ellen

Bryllupsmenyen 25. august 2001

Bryllupsmenyen


Kamskjell med spekeskinke og
trøffelvinaigrette


Ovnsbakt piggvar med
blomkålpurè og appelsinsjysaus


Lammefilet med timiansjysaus
og kremete kantareller


Snøfriskparfait med høstens
bærsalat og multeculis




Mhmm.. Her var det mye god og spennende mat. Ikke smakt dette selv, men det var mye som fristet. Da åker det på skolen for min del.


Ønsker alle en riktig god dag! :)


Klem Ellen

mandag 22. august 2011

Skolestart

Nå om dagen er skolestarten i fullgang. Lille Prins Sverre Magnus begynte torsdag 18. august på Jansløkka skole. Han kom i klasse 1 blå. Prinsen ble fulgt til første skoledag av mor, Mette - Marit, far Haakon og bestemor Sonja. Det var en kry gutt som kom gående og han måtte hilse på både rektor og storesøster.




Sammen med sin store søster Prinsesse Ingrid Alexandra skal han gå på Jansløkka. Prinsessen begynte i fjor og kommer helt sikkert til å passe på sin lillebror. Jeg er sikker på at prinsen kommer til å få det morsomt her, og jeg håper skolegangen hans blir bra!

Ønsker alle en riktig god kveld! 

Klem Ellen

siste.no, seher.no

søndag 21. august 2011

Den nasjonale minnemarkeringen for 22. juli 2011

I dag har det vært stor minnemarkering i Oslo Spektrum til minne om de ofrene som fikk sine liv brutalt revet bort i regjeringskvartalet og på Utøya. Jeg har selv ikke fått sett hele markeringen selv, men har hørt rykter om at det vil gå i reprise nå snart. Da skal jeg følge med! 


Noe av det jeg har sett er Kong Haralds tale. Det var en svært fin og rørende tale kongen holdt. Det var også godt og se at selv kongen kan vise følelser og snufse litt foran så mange mennesker. Jeg trur at det er med på å vise det norske folk hvor glad han er i folket og landet sitt. 






"Som far, bestefar og ektefelle kan jeg bare ane noe av deres smerte.
Som landets konge føler jeg med hver enkelt av dere." 



Dette er to av de setningene jeg la mest merke til. Jeg synes det var en vakker tale og jeg synes at kongen virkelig blir sett på som en god konge. En  mann med omsorg og medlidenhet for andre mennesker rundt seg.


Jeg er stolt av kongen vår! :o)




Ønsker alle en riktig god ny uke!

Klem fra Ellen

nrk.no

fredag 19. august 2011

Kronprinsessen 38 år!

GRATULERER MED DAGEN, KRONPRINSESSE METTE - MARIT!


I dag fyller vår kjære Kronprinsesse 38 år!

Jeg vil i dette innlegget fortelle hvor mye jeg beundrer denne kvinnen. Alle husker vel den usminkete, stille og forsiktige jenta vi fikk se for første gang rundt 1999. Jeg husker godt alle spekulasjonene rundt henne og hvordan det ville gå med kongehuset.

Mange var skeptiske til hvordan dette skulle bli. Med tanke på bakgrunnen hennes som jeg ikke har lyst til å gå noe særlig inn på da jeg vet de aller fleste ikke lenger tenker på dette og for å respektere Mette - Marit. Tenkt om alle hadde visst hvordan det skulle gå. Kronprinsessen har blitt en flott representant for Norge. Sammen med Kronprinsen, Kongen og Dronning er hun med på å gjøre en superbra jobb for Norge. Jeg er virkelig stolt av å kunne si jeg er normann og at jeg lever i dette demokratiske landet med ett flott kongehuse! 


Dette bildet er fra august 2001, like før bryllypet. Se på Mette - Marit. Natrulig vakker, men veldig sjenert. Men nå har rosen i henne vokst frem. En mer naturlig og vakker kvinne skal man lete lenge etter!



Hun har blitt en vakker, vakker prinsesse!

Sett også av tid til dokumentaren som vil gå torsdag om en uke på nrk om Mette-Marit og livet hennes!

Ønsker henne en riktig god bursdag!

Klem fra Ellen


onsdag 17. august 2011

Daniel: - Vi er kjempelykkelige!

"Vi er kjempe lykkelige, men tar fortsatt dag for dag". Var noe som Prins Daniel fikk sagt for pressen i dag etter den gledelige nyheten ble sluppet løs. Jeg fikk vite nyheten like ved 16-tiden i dag igjennom vg på facebook. Så fort jeg fikk vite det skulle jeg helst lest og blogget om det med en eneste gang, men jeg var ute i skogen.. Hehee..








I dag kom meldingen fra det svenske kongehuset som jeg har ventet på helt siden Kronprinsesseparets bryllup i fjor sommer. Det er nok ikke bare jeg som har ventet. Spekulasjonene rundt kronprinsessen og barn har gått rundt i media lenge! Jeg trur graviditeten gleder både kongehuset og Sveriges folk. Og også alle oss andre royalister rundt om i verden. Det blir spennende og følge!



"Deras Kungliga Högheter Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel har den stora glädjen att meddela att de väntar barn.
Födseln beräknas till mars 2012. Den blivande modern mår bra.
Under hösten 2011 förväntas inga större förändringar i Kronprinsessparets program."  

Lyder meldingen på kongehusets nettsider.

Her er gladnyheten feiret med kveldsmat! Sopp fra skogsturen tidligere i dag! Nam nam. Nå skal jeg straks legge meg. I morgen begynner skolen igjen. Jeg skal i år gå 3. året - påbyggning. Så får vi se hvordan det går.


God natt!

                                  
                                   - Ellen




Gravid!!!

Heihei!

Her kommer det en gladmelding! Kronprinsesse Viktoria av Sverige er gravid!! Akkurat hørt det så det ble blogging i huy og hast fra mobilen! Heehe.. Skal skrive mer om dette når jeg kommer hjem!

-Ellen

tirsdag 16. august 2011

Historien om brudekjolen


Historien om brudekjolen.

Var det noe som det ble spekulert mye om før bryllupet så var det brudekjolen. Hvordan ville den se ut? Hvem ville designe den? Norges største ukeblad skrev at Mette - Marit hadde gitt oppgaven til Vera Wang, andre mente det var Vanessa Bruno - favoritt designeren hennes, mens andre norske designere håpet det var en nordmann.

Da bilen med Mette - Marit stoppet utenfor Domkirken og hun steg ut var det første gang vi fikk høre om og se brudekjolen. Det var reporteren  Anne Grosvold fra NRK som fikk avsløre navnet på designeren. Navnet var Ove Harder Finseth.

Like etter sendte NTB ut meldingen: "Mette - Marit Tjessem Høiby er iført en langermet ecrufarget brudekjole i silkecrêpet og myk silketyll. Kjolen er et samarbeidsprosjekt mellom bruden, designer Ove Harder Finseth og syerske Anna Bratland."

Brudekjolen ble akkurat slik bruden ønsket. Enkel, klassisk og elegant. Kjolen høstet topp karaktere av moteredaktørere og designere. Da Mette - Marit trådde ut av bilen fikk vi se en langermet kjole med korsettliv  drapert med 125 meter silketyll. Skjørtet var utskåret med et to meter langt slep og sløret var laget av 6 meter silketyll.

Håret var oppsatt lavt på bakhodet og der var sløret og diademet fra 1910 festet. Diademet var en gave fra Kongen og Dronningen som består av diamanter, 23 blomsterrosetter omsluttet av platina og gult gull. 

Insperasjone til bruden og designeren ble hentet ut fra Dronning Mauds elegante kjoler som er utstilt på Kunstindustrimuseet. 

Jeg husker brudekjolen ganske godt og jeg husker hvor elegant og naturlig Mette - Marit var i den. Virkelig en drømmekjole! Hva synes du? 



lørdag 13. august 2011

Marit Tjessems tale

Hei!

Kronprinsessens mor Marit Tjessem holdt også tale under gallamiddagen på slottet 25. august 2001.

"Deres Majesteter 

Deres Kongelige Høyheter
Kjære brudepar
Gratulerer hjerteligst med dagen, kjære Haakon og Mette-Marit! Dette er virkelig en stor, stor dag for oss alle, og vi gleder oss over å se den lykke og kjærlighet dere utstråler.
Som de fleste menneskene i dette landet, hadde jeg aldri trodd at jeg skulle komme på Slottet. Kongens Slott var liksom noe som hørte eventyrene og fantasien til. Jeg må innrømme det er litt uvirkelig.
Jeg har alltid vært sikker på at du kom til å bli en vakker brud, Mette-Marit. Når jeg ser deg i dag, er du likevel enda vakrere og flottere enn jeg noen gang kunne tenke meg.
Gjennom hele livet har du vært noe helt spesielt for dine foreldre og søsken. Du har vært en solstråle som har vært til stor velsignelse for oss alle. Nå er det mitt håp at du får være like mye til glede og berikelse for Haakon og alle andre du møter på din vei. Vi er utrolig stolte av deg !
Det er en stor og viktig oppgave dere går til. Det er mitt ønske at dere får være til støtte og oppmuntring for hverandre. Øv dere i å ta dere av hverandre. Lykke til med både samlivet og samarbeidet!
Jeg vet at noe av det viktigste i deres liv er den gode samtalen, enten bare dere to, eller med flere. Jeg håper at dere også i fremtiden kan bruke tid og krefter på å bevare slike gyldne øyeblikk.
Du har fått en utrolig fin mann, Mette-Marit. Haakon har sjarmert oss alle fra første stund, og vi har blitt ordenlig glad i han. Takk, Haakon, for den måten du har tatt imot Mette-Marit på, - og hele vår familie.
Jeg vil også takke Kongeparet og Prinsesse Märtha Louise for den varmen dere har møtt oss med. Hele tiden har vi følt oss velkomne og omsluttet med kjærlighet og omsorg. Dere har inkludert oss og tatt vare på oss på en måte som er helt rørende.
På vegne av vår familie vil jeg takke dere, Kong Harald, Dronning Sonja og Prinsesse Märtha Louise, for den støtte dere har vært for oss, - og aller mest for den måten dere har tatt imot Mette-Marit på.
Til lykke, kjære Haakon og Mette-Marit! Jeg ønsker dere alt godt i livet med diktet "Å være stor" av Tove Houck.
"Det er ikke beundringsverdige gjerninger som gjør deg til et stort menneske.
Gjerningene er som oftest bare et uttrykk for evnene livet har gitt deg.
Men kjærligheten som varmer gjerningene dine,
godheten som smiler i hendene dine ,
viser hvor stor du virkelig er"."



En vakker tale av en veldig stolt mor. Jeg skjønner henne veldig godt med at "alle vil på kongens slott" og at det var uvirkelig for henne ;)

Ønsker alle en riktig fin lørdag!

Klem Ellen

mandag 8. august 2011

Kongens tale

Hei!

Her kommer talen til H.K.H Kongen under gallamiddagen på slottet 25. august 2001.







"Your Majesties
Your Royal Highnesses
Your Excellencies
President of the Storting
Ladies and Gentlemen
Dear Bride and Groom
First of all The Queen and I will take this opportunity to wish all foreign guests welcome.
Many of you have travelled a long way to be here today and we appreciate that you wanted to share this special day with us. Since this is a special Norwegian occasion, I hope you will apologise that I will give this speech in Norwegian.
Kjære brudepar
Kjære familie, representanter for det offisielle Norge og venner Dronningen og jeg vil gjerne ønske dere alle velkommen til dagens bryllup. Vi setter stor pris på at dere vil være med å feire denne store dagen sammen med oss. Å gifte bort sin eneste sønn er en stor begivenhet, og det er en stor begivenhet å få et nytt familiemedlem. Vår spesielle situasjon som en liten kongefamilie gjør at vi blir veldig nær hverandre. Vi blir ikke bare knyttet sammen av familiebånd, men også av den felles gjerning vi er satt til å utføre.
Kjære Mette Marit
Jeg vil først få ønske deg hjertelig velkommen i familien, og velkommen til den gjerning du nå skal bli en del av. At dere i dag sitter her som nygifte er på mange måter fullførelsen av en prosess som har foregått over nesten to år. For Dronningen og meg har det vært en utfordrende, nyttig og ikke minst god prosess. Jeg har lest flere ganger om deg at du er den alminnelige jenta som i dag blir Norges Kronprinsesse. Det stemmer ikke med mitt inntrykk - du er ikke en alminnelig jente - du er en ualminnelig jente.
Du er ualminnelig åpen og ærlig
Du er ualminnelig engasjert
Du har en ualminnelig viljestyrke
Du er ualminnelig modig
Du har i dag tatt et ualminnelig valg
Du er ualminnelig forelsket i Haakon
- og i dag har du valgt å gå inn i et ualminnelig liv.
Din evne til omsorg er åpenbar. Det preger all din fremferd, og ikke minst ser vi det i din rolle som mor til Marius. Dronningen og jeg har blitt veldig glad i deg, og vi har dyp respekt for det du står for.
Kjære Haakon
De fleste mennesker opplever sine valg som noe av det viktigste i livet. For en tronarving er det slik at man er født inn i en rolle som det forventes at man godtar. Du har imidlertid aldri godtatt at din skjebne var forhåndsbestemt. Du ønsket ikke bare å godta en rolle. Du gikk inn i en prosess hvor tvil og motforestillinger fikk god plass. Du bearbeidet dette før du konkluderte med at du ønsket din rolle, og du ville stille deg til disposisjon dersom det norske folk ønsker det.
Det har ikke alltid vært like enkelt for deg at du alltid har måttet stille spørsmål før du går inn i en situasjon, men gjennom dette har du gjort ditt liv til ditt eget, og på denne måten gjorde du din skjebne til ditt eget valg.
Du har et tett forhold til den tid vi lever i, er opptatt av de problemstillinger som preger tiden, og du lever med tidens trender. Ved dette har du utfordret flere enn dine foreldre. For oss som er nær deg ser vi imidlertid også andre sider ved deg som i den siste tiden har kommet tydeligere fram.
I idretten har du alltid vært en utfordrer som vil tøye grenser og ta sjanser, men vi har også fornemmet at du har en mykere side, og den har vi sett komme tydeligere fram etter at du møtte Mette-Marit.
Vi har også fått et mye tydeligere bilde av de verdier og den tradisjon du står i gjennom de valg du har gjort i de siste par årene. Du har nå funnet din egen vei - forankret i vår nasjons tradisjoner og verdier.
I dag har du gitt endelig bekreftelse på ditt valg av livsledsager. Det er et av de viktigste personlige valg i livet. Dronningen/Mor og jeg er veldig stolt av dine valg.
Kjære brudepar!
Dere har i de siste måneder gjennomlevd en periode i livet som har vært preget av den enorme interesse deres forlovelse og bryllup har vært omfattet av. Samlivet deres vil også bli gjenstand for mye større oppmerksomhet enn vanlige par som starter på livet sammen.
Dere er privilegerte, og dere vil få et vell av muligheter som ingen andre i vårt land får. Dere vil få et ualminnelig liv. I samlivet deres er det viktig at dere aksepterer dette ualminnelige. Samtidig må dere ikke miste dere selv, og det familieliv dere skal bygge opp. Kanskje det aller viktigste er at dere fortsetter å dyrke samtalen som dere selv har fortalt at betyr så mye i forholdet deres.
Dere har mange ganger tatt med Dronningen og meg i samtalene. Det har gitt oss veldig mye - det har på mange måter gitt en ny dimensjon til våre liv, og vi håper derfor at også disse samtaler vil fortsette.
Vi ber forsamlingen være med oss i en skål for brudeparet, og ønsker alt godt for deres fremtid."


Det var ordene Kong Harald brukte i sin tale til brudeparet. Det var også en fin tale som fikk frem hvor glad han og Dronningen er i både sønnen sin og svigerdatteren sin. Jeg husker at både Mette - Marit og Dronning Sonja tørket tårer, og Sonja nikket med flere ganger i løpet av talen.


Nå er det jobbing på meg! Ønsker alle en riktig god dag :)


Klem fra Ellen :)

søndag 7. august 2011

Kronprins Haakons tale


Hei!
Her kommer Kronprins Haakons tale under gallamiddagen etter Kronprinsparets vielse i Domkriken 25. august 2001.



Etter vielsen var mange gjester samlet på slottet under bryllupsmiddagen og enda fler unde bryllupsfesten. Under middagen var Kronprins Haakon en av de som holdt tale. I dag kommer hans tale. Og etterhvert kommer også kongens og brudens mors tale her på bloggen min. :)

" Deres Majesteter,
Deres Kongelige Høyheter,
Stortingspresident,
Kjære Mette-Marit,
Nå er vi her. Nå er vi sammen.
Jeg vil gjerne takke deg far, Marit og Stortingspresidenten for de fine ordene dere delte med oss for litt siden.
Kjære Marit, Sven, Espen, Per og Kristin. Det har vært spennende å bli kjent med dere og familiene deres. Fra første stund følte jeg meg velkommen blant dere. Og selv om det ikke bare er enkelt å være familien til den som skal gifte seg med Kronprinsen, har dere aldri latt det komme i veien for vårt vennskap. Det er alltid hyggelig å besøke dere i Kristiansand med familiefest på Høyvoll, eller hos tante Sidsel og onkel Ivar, som et av de naturlige høydepunktene. Jeg føler at jeg har blitt godt kjent med dere på den relativt korte tiden vi har vært sammen, og jeg er glad for at jeg nå kan kalle dere familie.
Kjære mor og far, kjære Märtha. Dere har alltid vært en fantastisk støtte for meg og nå også for Mette-Marit. Vi har hatt mange, lange kvelder med samtaler og diskusjoner det siste året. Det har vært lærerikt og godt. Selv om det til tider har vært tøft, tror jeg at vi har vokst på det. Dere er sterke, tolerante mennesker med stor kjærlighet. Den måten dere har tatt imot Mette-Marit og Marius på, har vært helt enestående. Takk for all støtte og omsorg.
Jeg må også få lov til å takke alle medarbeiderne på Slottet med hoffsjef Lars Petter Forberg, kabinettssekretær Berit Tversland, og informasjonssjef Wenche Rasch i spissen. Takk for deres iherdige innsats og pågangsmot. Dere har vært til ubetalelig hjelp for oss. En hjertelig takk også til alle dere rundt om i landet som har støttet oss gjennom tanker, bønn, håndtrykk, brev og lykkønskninger. Det varmer og gjør dagene våre lyse.
Kjære Mette-Marit,
Det gnistrer i sjelen din.
Å leva, det er å elska
det beste di sjel fekk nå;
å leva, det er i arbeid
mot rikare mål å trå.
Dette er det essensielle. Alt vi gjør med ekte kjærlighet blir til liv. Og dersom kjærligheten kombineres med innsats, kan hvert enkelt menneske nå "et rikere mål".
Mette-Marit, du er følsom, lett å begeistre, detaljorientert, litt tiltaksløs, brennende engasjert, temperamentsfull, modig, uutgrunnelig, kan være defensiv – eller rakrygget, du har god humor og et varmt, stort hjerte. Med andre ord er du et helt fantastisk komplekst menneske.
Jeg tror ikke jeg har vært så adrenalin-sint på noen som på deg. Jeg tror ikke jeg har vært så svak og aldri så sterk som når jeg har vært sammen med deg. Jeg tror ikke jeg har vært så fylt av kjærlighet som sammen med deg.
Du får fram hele spekteret. Når vi kommuniserer føler jeg meg som et helt menneske. Takk for at du gir meg den følelsen. I dag er du ikke lenger bare vennen min, kjæresten min og forloveden min. I dag er vi blitt gift og du er blitt Norges Kronprinsesse. Jeg gleder meg til å ta fatt side om side med deg, og sammen med Marius. Jeg kan ikke love at det blir problemfritt og lett, men det vil bli innholdsrikt og sterkt.
Takk for at du ga meg muligheten til å leve sammen med Marius. Det er en gave i seg selv.
Takk for kjærligheten og innsatsen Mette-Marit. Jeg er stolt av å kunne kalle meg livsledsageren din.
For nå er vi her. Nå er vi sammen.
Mette-Marit jeg elsker deg!
Jeg vil gjerne utbringe brudens skål "

En vakker tale. Jeg husker fortsatt i dag hvor rørende den var, og hvor mye Mette - Marit gråt og gråt. Kronprinsen hadde også litt problemer selv og ellers satt også dronningen, kongen, brudens mor og mange flere i lokalet veldig rørte. Jeg husker særlig fra da Kronprins Haakon takket Mette - Marit for at han fikk leve med Marius. Han sa det var en gave i seg selv. Det var sterkt!


Det var dagens innlegg! Ønsker alle en riktig god søndag! 


Klem fra Ellen

kilde: kongehuset.no, nrk.no

lørdag 6. august 2011

Biskopens tale under vielsen.

Hei!
Jeg husker fortsatt Gunnar Stålsetts tale til det kommende kronprinsparet under vielsen 25. august 2001.


Da er jeg i gang med mine innlegg i anledning Kronprinsparets 10 års bryllupsdag. Jeg kan ikke love at jeg kommer til å blogge hver dag, men det kommer innlegg gjevnelig frem til tinnbryllupdagen til vårt Kronprinspar. Jeg har valgt å begynne med talen Biskop Gunnar Stålsett brukte under vielsen av Kronprins Haakon og Frk. Mette - Marit Tjessem Høiby. 

"”Så blir de stående disse tre, tro, håp og kjærlighet og størst blant dem er kjærligheten” (l. Korinterbrev 13,13). I dag er de deres, disse vakre ordene fra Bibelen. De gir retning for det liv dere skal leve sammen – et liv båret av tro, håp og kjærlighet.

Dere har ikke valgt den minste motstands vei. Men kjærligheten vant. I dag bekreftes det for all verden: Kjærligheten er størst, større enn selv tro og håp. Dere har gitt mot til mange som lengter etter en kjærlighet som ”utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt”, slik apostelen sier. Dere har tro på hverandre og møter fremtiden med tillit.
Domkoret har hilst dere med Bibelens sterke hyllest til kjærligheten. ”For kjærligheten er sterk som døden, lidenskapen mektig som dødsriket!” Lidenskap hører menneskelivet til. Den kan rive ned og bygge opp. Også lidenskapen kan være guddommelig – en fysisk opplevelse av evighet. Den er en gave fra Gud, som på den sjette dag skapte mennesket i sitt bilde. Hold derfor levende den lidenskap som forener og fornyer.
Guds ord minner oss om at kjærlighet og troskap søker hverandre. Kjærligheten sier ikke ”jeg elsker deg til i morgen” eller ”til neste år” men ”livet ut”. Et løfte om å elske og ære hverandre er derfor ikke kjærligheten fremmed. Et løfte overfor Gud - og for all verden - om vilje til troskap i onde og gode dager, sier vel noe om kjærlighetens kår i verden. Derfor står dere for Guds alter i dag.
Den som er født til å være konge vet hva skjebne er. Den som er tron-arving bærer en tung arv. Det er bare kjærligheten som kan forvandle skjebne til kall. Bare kjærlighet kan gjøre plikten til en gave. Sammen med den du er glad i, kjære kronprins Haakon, blir ansvaret lettere å bære. I møte med folkets kjærlighet, slik din oldefar, bestefar og far har opplevd det, slik vil også du få kraft til en gang å bære det store ansvar som Norges konge.
Guds veier er uransakelige. Kjærlighetens veier er underfulle. Kjære Mette-Marit, du viser mot og tro når du i dag sier ja til en ukjent fremtid. Du gjør det med verdighet. I dag står du sterkere rustet til å møte andre som bærer på smerte for sine liv. Jesus sier: ”Den som får lite tilgitt, elsker lite” (Lukas 7, 47).
Du har gitt morskjærlighet et ømt og viljesterkt ansikt. Som alenemor har du vist vei for andre, slik du har vernet om ditt barn.
Profeten Jesaja sammenligner slik morskjærlighet med Guds kjærlighet, når han sier: ”Kan en kvinne glemme sitt diende barn og ikke ha ømhet for sønnen hun fødte? For selv om en mor kan glemme, så vil ikke jeg glemme deg. Jeg har tegnet deg i mine hender” (Jesaja 49, 15f). Du har ikke glemt og vil ikke glemme. Du vil heller aldri være glemt av Gud.
Kjære brudepar! Bibelen bruker det sterke uttrykk at som ektefolk skal dere være ett. Det betyr ikke selvutslettelse. Ekteskapet er heller en livslang øvelse i å være henvendt mot hverandre. Det betyr å være åpne for hverandres blikk. Det betyr å ta vare på den andre ved å ta vare på deg selv.
”Vær hverandres beste venn” sa Kofi Annan til dere nylig, og ba meg minne dere om det i dag. Når vennskap preger ekteskapet, blir det ikke truende, men trygt å ”underordne seg hverandre”, slik Bibelen sier.
Kjærligheten og ekteskapet er ikke bare privat. Den livslange og forpliktende kjærlighet hører hjemme i samfunnet. Ikke alltid er det så tydelig som når dere to i dag inngår ekteskap. De fleste har nok med to familier. Dere skal forholde dere til et helt folk – et folk med mange og sterke meninger. Gled dere over de mange som omgir dere med forbønn og gode ønsker! Gled dere over de mange som venter på dere i by og bygd!
Dere har selv valgt salmer og tekster med budskap om sannhet, rettferdighet og nestekjærlighet. Det er verdier som har en sterk klang i vårt folk. Det er verdier som også kirken må holde levende.
For hva er kirkens oppgave om ikke å gi mennesker livsmot og håp, hvor de enn er i verden? Hva er kirkens kall om ikke å vise en himmel over hvert menneskes liv?
Det er også den dypeste grunn til at vi er her i domkirken i dag. Vi er her for å be for dere og for å be sammen med dere.
Vi ber om at dere alltid må få leve sammen i kjærlighet.
Vi ber for det hjem dere skal bygge.
Vi ber for det kall dere heretter skal dele.
Vi ber om at dere får hjelpe hverandre frem mot det evige liv.
Fra Guds hus skal velsignelsen i Jesu navn lyse over dere. Den skal lyse over Marius, og over alle andre som dere bærer med dere i hjertet.
Dette er det gåtefulle – dette er troens hemmelighet – det Bibelen kaller nåde, at vi skal få leve under Guds velsignelse. Den omfavner alt og hele vårt liv, fra fødsel til død. Nåden er det lim som holder våre liv sammen. Også våre valg kan bæres av Guds nåde – om vi bare våger.
Det er dette den gamle generalen i Karen Blixens fortelling om Babettes gjestebud har sett når han holder sin takketale, og sier:
”Vi mennesker er kortsynte. I vår menneskelige kortsynthet tenker vi oss til og med den guddommelige nåde som endelig – at den kommer til kort. Derfor skjelver vi før vi treffer våre valg i livet. Og når vi har truffet det, gruer vi fordi vi kanskje ikke har truffet den rette. Men det øyeblikket kommer da våre øyne blir åpnet, og vi skjønner at nåden er uendelig. Den krever ikke annet av oss enn at vi skal vente på den i tillit og ta imot den i takknemlighet. Se, det vi har valgt blir skjenket oss.”
Kjære brudepar:
Når våre øyne blir åpnet, skjønner vi at Guds nåde er uendelig!
Dette er det øyeblikk dere har ventet på i tillit.
Dette er det øyeblikk dere kan ta imot i takknemlighet.
Kjære Haakon:
Den du har valgt blir skjenket deg!
Kjære Mette-Marit:
Den du har valgt blir gitt deg som gave!"



Dette var altså ordene Gunnar Stålsett brukte under vielsen. Jeg husker fortsatt deler av talen, jeg husker den rørte Mette - Marit, og alle menneskene både inne i kirken og ute i gatene. Det var fult av folk, og hele byen var i full fest! 


Jeg husker særlig øyeblikket vi fikk se bruden. Se hvor naturlig og vakker hun var. Også husker jeg særlig da Biskopen nevnte Mette - Marit og henne som alenemor. Det var et sterkt øyeblikk og jeg trur det ikke bare var Mette - Marit selv som var rørt til tårer.

Ønsker alle en riktig god kveld!

Klem fra Ellen


kilde: kongehuset.no, nrk.no

tirsdag 2. august 2011

Ny bok!

God kveld!

I går var jeg i min lokale matbutikk og gjett hva jeg fant i butikkhylla rett ved kassa!!
DENNE:



Senere i august har vårt Kronprinspar vært gift i 10 år! Den 25 august er dagen, og da skal det blogges! Har også bestemt meg for å varme opp til denne dagen med små ting fra bryllupet! F.eks. skal taler, brudekjole, brudekake - og vals blogges om. På selve dagen vil jeg skrive om hele deres historie, og hvilket oppstyr det var rundt bryllupet og kongehuset.


I går kveld la jeg meg tidlig for å lese i boka, og jeg har kommet ett godt stykke. Jeg gleder meg til å forsette lesingen i kveld!



Ønsker alle dere der ute en riktig god kveld!

Klem fra Ellen

Populære innlegg

Etiketter

Norske kongefamilien (20) Bryllup (19) Norske kronprinsparet (17) Kronprinsesse Mette-Marit (16) Kong Harald (15) Dronning Sonja (11) Kronprins Haakon Magnus (11) Bursdag (10) Danske kongefamilien (10) jubileum (10) Svenske kongefamilien (9) Kronprinsesse Mary (8) Kronprinsesse Victoria (8) Kronprinsesseparet (8) Begivenheter (6) Kronprins Frederik (6) Dronning Elizabeth II (5) Europeiske kongehus (5) Forlovelse (5) Prinsesse Ingrid Alexandra (5) Prinsesse Madeleine (5) Tvillinger (5) Dronning Margrethe (4) Slottet (4) terror (4) Britiske kongefamilien (3) Dronning Silvia (3) Fyrst Albert av Monaco (3) Kate Middleton (3) Prins Daniel (3) Prins Sverre Magnus (3) Prins Williams (3) Prinsesse Märtha Louise (3) tale (3) "Konge-ting" (2) Charlene Wittstock (2) Dronning Maud (2) Drottningsholm (2) Fylkestur (2) Haga Slott (2) Kong Carl Gustaf (2) Kong Haakon (2) Lille Prins Henrik (2) Loppis (2) Mote (2) Prins Carl Phillip (2) Prins Joachim (2) Prinsesse Diana (2) Prinsesse Marie (2) Reise (2) Små prinsesser (2) VM (2) fakta (2) utfordring (2) 17.mai (1) AIDS (1) Ari Behn (1) Artikkel (1) Award (1) Brudevals (1) Buckingham Palace (1) Bøker (1) Danmark (1) Dronning Beatrix (1) Dronning Josefine (1) Dronning Rania (1) Dronning Sirikit (1) Dronning Sofia (1) Dronninger (1) Død (1) Emma Tallulah Behn (1) Flaggdag (1) Fredspris (1) Frigjøringsdagen (1) Fødte (1) Gravid (1) Grevinne (1) Historisk (1) Iphone (1) Kjærlighet (1) Kong Håkon (1) Kong Juan Carlos (1) Kong Olav (1) Kong Oscar I (1) Kongelig interiør (1) Konger (1) Krig (1) Kronprins Felipe (1) Kronprinser (1) Kronprinsesse Mathilde (1) Kronprinsesser (1) Leah Isadora Behn (1) Marit Tjessem (1) Mat (1) Maud Angelica Behn (1) Mette-Marit Tjessem Høiby (1) Norge (1) Offisielle bilder (1) Oscarhall slott (1) Prins Charles (1) Prins Christian (1) Prins Claus (1) Prins Henrik (1) Prins Phillip (1) Prinser (1) Prinsesse Anne (1) Prinsesse Benedikte (1) Prinsesse Elena (1) Prinsesse Eugenie (1) Prinsesse Salma (1) Prinsesser (1) Pris (1) Program (1) Renovasjon (1) Seilregatta (1) Skogenskonge (1) Små Prinser (1) Små nytt (1) Sofia Hellqvist (1) Statsbudsjettet (1) Storbritanias kongehus (1) TV (1) Tallerken (1) Thailand (1) Venner (1) barn (1) brudekjolen (1) dåp (1) fest (1) forhold (1) gallamiddag (1) graviditet (1) gudstjeneste (1) kjærester (1) kongehuset.no (1) markering (1) monogrammer (1) morrosaker (1) nedtelling (1) skolestart (1)