20 år siden hans død...
I dag er det hele 20 år siden Kong Olav V døde den 17.januar 1991. Jeg ble selv ikke født før i 1993, men jeg har hørt masse gode ord om han rundt meg. Særlig mormor var glad i Kong Olav. Ellers har jeg jo hørt masse om han igjennom bøker, krigshistorie og igjennom massemedia. Siden det er 20 år siden han døde i dag tenkte jeg at det hadde vært fint å hedre han med en fint innlegg som omhandler hans liv. Jeg har lenge tenkt på å lage ett innlegg til både han, Kronprinsesse Märtha, Dronning Maud og Kong Haakon. Men da begynner jeg med Kong Olav V.
Kong Olav ble født i England 2. juli 1903. Før familien flyttet til Norge bodde de noen år i Danmark. Kong Olav ble egentlig døpt Alexander Edward Christian Fredrik, men fikk det mer norske navnet Olav da de flytta til Norge, samtidig som hans far "fornorsket" sitt navn fra Prins Carl til Kong Haakon.
I 1905 da Kong Haakon steg i land på honnørbrygga i datidens Kristiania, hadde han den lille gutten som hadde gått fra å være prins av Danmark til kronprins av Norge. Gutten var 2 år gammel og kom ikledd en hvit lang kåpe.
Så kong Olav vokste så og si opp i Norge. Kong Olav hadde en fin oppvekst som skulle være så normal som mulig. Hans foreldre var veldig på at han ikke skulle bli behandlet annerledes enn andre barn. Derfor gikk Kong Olav først på vanlig skole, utenom litt undervisning på slottet. I 1929 tok han examen artium på reallinjen ved Halling skole, og tre år senere gikk han ut av krigsskolen. Etter dette fortsatte han med juss og økonomi studier på universitetet i Oxford.
Et tegnet bildet av Kong Olav fra 22. juni 1906 på kroningsdagen til Kong Haakon og Dronning Maud.
Bildet tatt ca. 1910
Kong Olav i finstasen! Frakk og bowlerhatt. KULT!
I 1929 giftet daværende Kronprins Olav seg med Märtha, som da ble kronprinsesse. Ei svensk prinsesse. Disse var søskenbarn. Det nye kronprinsparet flyttet da inn på Skaugum som var bryllupsgaven fra Kong Haakon 7. Her bodde de og stiftet familie. I 1930 ble prinsesse Ragnhild født, noen få år senere i 1932 ble prinsesse Astrid født, og i 1937 kom arveprinsen som i dag er vår kjære Kong Harald.
Men familiefreden skulle ikke vare lenge. I 1940 brøt 2.verdens krig ut. De måtte forlate Skaugum å begynte på flukten. Flukten gikk nord over i landet. Da de var ved Trysil dro Kronprinsessen til Sverige med barna, mens far og sønn (Kong Haakon og Kronprins Olav) fortsatte nordover. Ingen glemmer vel bildet av disse to som ble tatt i Molde foran "Kongebjørka" ?
Krigene fortsatte og kongefamilien bodde i USA resten av krigen. Men i 1945 var det gledenes år. Krigen tok slutt og de kunne igjen komme hjem til Norge. Den 13. mai 1945 ankom Kronprins Olav som den eneste fra kongefamilien og fem statsråder Oslo. Da fungerte han som kronprinsregent frem til resten av kongefamilien kom hjem den 7. juni samme år. Da var det stor folkefest i hele landet!
Her blir kongefamilien tatt i mot av brusende jubel fra land 7. juni 1945.
Etter krigen skulle det bli nok en stor sorg for kongefamilien. Kronprinsesse Märtha døde den 5. april 1954 bare 53 år gammel. Plutselig var Olav enkemann og alene igjen med sine tre barn.
KONG OLAV SOM KONGE!
21. september 1957 døde Kong Haakon. Fra den dag ble Olav konge. Kong Olav tok samme valg språk som sin far. "Alt for Norge". 22. juni 1958 ble han signet som sin far, men uten krone og sverd.
Kong Olav var en veldig god konge. Han ble kalt folkekongen. Kong Olav hadde ett tett program å følge igjennom hele livet. Han hadde audienser, offesielle besøk og reiser. F.eks holdt han flere taler i FN. Igjennom alle disse tingene ble han kjent med mange folk. Og særlig på sine reiser rundt i Norge fikk han god kontakt med alle han møtte, og kongen ble beskrivet som den blide latterglad kongen. Kong Olav ble veldig fort en stor folkekonge.
17. januar 1991 kom sjokk beskjeden til hele Norge. Deres kjære Kong Olav var sovnet inn. Like etter dødsbeskjed var sluppet samlet det seg folk på slottsplassen. De hadde med blomster og lys, og slik fortsatte det flere dager etter kongens død. Slottsplassen var et lysbad! (Beklager dårlige bilder)
Med dette håper jeg at vi har fått minnet Kong Olav litt i dag.
Hva husker du fra da Kongen døde?
Ønsker alle en strålende dag!
- Ellen
God morgen, unge dame!
SvarSlettSkal si du har satt deg godt inn i den kongelige historie - flott innlegg om en flott konge!
Jeg husker meget godt da han døde og hele landet var i sorg. Han kaltes ikke "folkekongen" for ingenting...
Ha en fin uke :)
Hei!
SvarSlettHusker godt han døde... Jeg var 9 år. Rektoren på skolen gråt og vi sang nasjonalsangen... Så fikk vi fri og reiste hjem og så på sørgtemarsj (?) på tv. Husker det var en så veldig fin melodi da :)
Det var trist for han var jo så go`!
Klem Anette
Hi:-)
SvarSlettKing Olav was really a Great King.I remember,when he died all the Polish press was full of articles and photos.Remember his diplomatic,official visits in my country.He was regarded in Polish publicity as a good and very wise Person to be,making the relations between both countries even more tiht.
It's good to know a piece of His Family background,thanks to Your writing here.I believe He will always be remembered as a very positive part of Norwegian Royal History.
Best Regards-Halina-
Bildene fra slottsplassen er noe jeg husker, med alle lysa....
SvarSlettFin blogg Ellen :o)
klem
Hei, og tusen takk for hyggelig kommentar hos meg :) Jeg husker godt den dagen han døde og det havet av lys som ble foran slottet. Det var rørende å se. Så artig at en forholdsvis ung dame som deg interesserer seg så mye for de kongelige! Du har virkelig funnet mye interessant materiale!
SvarSlettHei, og takk for en veldig hyggelig kommentar på bloggen min :-)
SvarSlettJeg måtte jo innom bloggen din også, og den er veldig fin. En annerledes blogg, det er ikke så mange som skriver om de kongelige. Jeg er selv en liten skap-royalist, og synes det er veldig gøy å lese om de. Derfor kommer jeg nok innom bloggen din igjen.
Ha en fin kveld du også - Gro :-)
Husker godt kvleden de sa at Kongen var død. Var på slottsplassen og tente lys to kvelder - det var helt magisk der - sørgemasjen og begravelsen ble fulgt - jo - en flott konge, og det er Harald også. Veldig fint innlegg med mange fine bilder.
SvarSlettHilde
Husker godt jeg satt på bussen og hørte nyheten om at Kong Olav var død..Ble en trist stemning
SvarSlettpå den bussen ja.
Velkommen som følger hos meg!
klem fra Laila
Hei du!
SvarSlettSå fint du har skrevet om gode Kong Olav! Jeg glemmer aldri den dagen vi fikk vite at han var død. Gråtestemning på skolen, faktisk...det sier noe om hvor mye han appelerte til hele folket. Jeg var og tente lys utenfor slottet, det var en utrolig spesiell stemning med alle lysene.
Takk for koselig kommentar hos meg, og så hyggelig at du vil følge bloggen min :)
Klem fra Barbro
Hei og takk for hyggelig hilsen. Ja, jeg husker dagen Kong Olav døde og alle lysene som ble tent utenfor slottet. Nå vet jeg hvor jeg skal lete om jeg trenger info om de kongelige. Ha en flott uke, klem fra Jorunn
SvarSlettHei, og takk for hyggelg kommentar hos meg. :-)
SvarSlettJeg husker veldig godt den dagen Kong Olav døde. Jeg var ute på byen med en journalist i Dagbladet, og han ble kalt inn på jobb. Journalistene var veldig stressa den dagen, for det var nemlig også samme dagen som den første gulfkrigen brøt ut. De hadde laget klar forside med krigstyper, og så måtte de selvsagt legge den til side da de fikk beskjed om at kongen var død. Krigen ble redusert til en liten notis på siden. Rart å tenke på nå.
En fin liten blogg dette.... lærte et par ting jeg ikke visste fra før..:) Takk.
SvarSlettKong Olav var ein folkenkonge som du skriver,han var ein Konge alle i Norge var glad i med ein lun god latter.
SvarSlettMen han var og ein høyt respektert mann,det var aldrig noe skriverier i avisene på noen negativ eller tull som du ser i avisene i dag.